• Barbora Uhýrková Černá

Zastrč špunt aneb jak se lahvovalo



Protože se nás každou chvilku někdo vyptává, jak je to s tím lahvováním, rozhodli jsme se vám to sem pěkně všechno sepsat ☺ Až dočtete tento článek a budete si otevírat lahvinku našeho vína, budete vědět, na jaké lince byla nalahvována, jaký má korek i kdo vám ji s největší pravděpodobností nalahvoval ;)


Věříme moderním technologiím

Lahvovací den u nás začíná hlavně časným budíčkem. Abychom vše zvládli, přípravy zahajujeme už od šesté hodiny ranní a těšíme se na příjezd mobilního lahvovacího servisu Oenogala. Letos naše vína prošla přes zcela nový plnící systém COSTRAL GALAXY 2000NG. Ten je totiž bezkonkurenční jedničkou ve své třídě svou precizností, rychlostí a jednoduchostí procesu plnění. Tahle „mašinka“ zvládne nalahvovat až 2600 láhví za hodinu a tomu my říkáme slušný výkon ;)





Korek je jistota

Když už je víno v lahvi, přichází na řadu korek. Naše vína uzavíráme zátkami Diam z vybraného korkového mikrogranulátu, který je stejnou metodou jako je káva zbavována kofeinu, zbaven veškerých škodlivých příměsí. Touto metodou je za nízké teploty a vysokého tlaku z korku odstraněno na 170 škodlivých sloučenin. Zátky jsou podle tlaku, za kterého jsou vyrobeny a podle množství použité mikrosféry, rozděleny do 5 kategorií podle propustnosti kyslíku. Pro naše vína používáme zátky Diam 3 a Diam 5. Tyto zátky totiž zvládnou bezpečně uzavřít i vína určená k archivaci, třeba na 30 let ☺



Lahvujeme s láskou a v kruhu přátel



A teď to nejdůležitější ;) a to jsou samozřejmě všechny ty šikovné ruce, které nám pomáhají. Nejen s lahvováním a vinobraním, ale celoročně se vším, co je na vinohradu potřeba udělat. U lahvování nás musí být minimálně osm, abychom vše zvládli. Poděkovat proto chceme naší úžasné (nejen) lahvovací partičce - Vendula Kobierská, Radim Herudek, Petr Flisník, Zbyněk Bureš a kamarádi z hotelu Freud v čele s Martinem Sukaným. Náš lahvovací den končí tak kolem 16 hodiny, kdy tento neuvěřitelný a sehraný tým má za sebou úctyhodné skóre dvanáct tisíc lahví


Ale tím to samozřejmě nekončí, v lahvích zatím není vše co k nalahvování ještě máme. Další lahvování plánujeme na srpen, kdy do lahví půjdou vína, které momentálně leží v dřevěných sudech nebo ta, která ještě potřebují čas. Na naše vína nespěcháme a dáváme jim tolik času, kolik potřebují. Například Merlot budeme lahvovat až příští rok, musí se prostě naležet ;)


Doufáme, že se vám ze všech těch lahvovacích informací nezatočila hlava ☺ a pokud ano, sklenka našeho vína to zase spraví ;)


Vaši Jindra a Zdeňka

56 zobrazení