© 2016 Jindrovo vinařství

  • facebook-square
  • Instagram - Black Circle

Co Vás vedlo k založení vlastního vinařství? Snil jste o tom dlouho?

Vínem jsem byl vždy fascinován. Pravidelně jsme jezdili na výstavy vín, degustace, po otevřených sklepích a za vinaři. V jeden moment už nám přestalo stačit víno jen pít. Chtěli jsme mu více rozumět. Nejen samotné výrobě vína, ale také péči o vinohrad, technologii atd. Přemlouval jsem tehdy různé vinaře, ať nás vezmou o víkendech k nim pracovat. Že přespíme ve stanu, jídlo si dovezeme a výplatu nechceme. Že nám prostě stačí jen být na vinohradě, pomoci,a taky se něco naučit. Zjistil jsem, že si při práci na vinohradě odpočinu „hlavou“ víc než na dovolené, kde jsme třeba hodně cestovali na motorce… Po delším hledání jsme našli krásné místo, kde je 250 sklípků vedle sebe na jedné ulici a za nimi vinohrady. Viniční trať se jmenuje Pod Dubňansků horů a je kilometr od Mutěnic. Byla to láska na první pohled.Je tady absolutní klid, skoro tu není signál na mobil a pouliční osvětlení nám zavedli teprve loni. To místo má svou obrovsky pozitivní energii a stále cítím, jak se mi „dobíjejí baterky“. Ostatně první sklípky už tam byly snad před více než pětisty lety.

 

Může podle vás moravské víno konkurovat těm světovým?

V bílých a růžových vínech stoprocentně. Ostatně moravská vína sbírají medaile po celém světě. A když se povede rok, tak umíme udělat i skvělá červená vína. Myslím, že máme obrovskou výhodu v rozmanitosti vín produkovaných malými a středními vinařstvími. Když si koupíte Syrah z Argentiny, bude skvělý. Ale nepoznáte velký rozdíl mezi jednotlivými ročníky. Ty vína budou pořád plus mínus stejná. U nás je velmi cítit vliv počasí v daném roce. A to je na moravských vínech to krásné – že nejsou pořád stejná a umí vás příjemně překvapit. Však počkejte. S globálním oteplováním bude za dvacet let na jihu Francie Sahara, velká červená se budou dělat u nás a suchá bílá na severu Polska Nedávno jsem četl článek, že nějaký vinařský fanda dělá víno ve Finsku…

 

Jak jste spokojený se svou úrodou v roce 2015?

Moc. Letos byl skvělý rok. Byť bylo přes prázdniny velmi sucho, tak zapršelo „za pět minut dvanáct“ a réva vše dohnala. Začali jsme sklízet za začátku září nejranější odrůdy a skočili jsme téměř se závěrem řijna s Ryzlinkem rýnským a vlašským. Na degustacích si naši hosté pochvalují nová, líbivá, krásně aromatická vína ročníku 2015. Jen se v prvních měsících roku opakovaly otázky, jestli můžu lahvovat dříve než na konci dubna. Ale víno se nedá uspěchat, člověk si musí počkat. Na vinohradě na hrozny také čekáte skoro celý rok.

 

 

Jaká děláte vína?

Převážnou část naší produkce bílých a růžových děláme jako takzvaná „freshová“ vína. Tedy ovocitá vína s hravou kyselinkou. Nekomplikovaná, která Vás hezky naladí, když přijdete večer z práce a těšíte se na svou „dvojku vína“ bez toho, že byste museli čekat tři hodiny, než se víno nadýchne v dekantační karafě.

Naproti tomu např. Ryzlink rýnský, který máme udělaný metodou sur lie, budou potřebovat chvíli na provzdušnění. Ten Vám pak ale nabídne nevšední zážitek zkoumání mnoha prolínajících se chutí a vůní.

 

Co to znamená sur lie?

Je to původní, velmi stará metoda, kdy se mladá vína školí na jemných kalech z kvasnic po dobu minimálně šesti měsíců. Víno je tak v dlouhém kontaktu se svou původní surovinou, která ho zároveň ošetřuje a chrání. Takto vyrobená vína potřebují vinařovu dlouhodobou práci, pozornost a pečlivost. První tři měsíce se musí jemné kvasnice dvakrát týdně promíchávat a v dalších měsících je musíte míchat alespoň jednou týdně. Víno se také musí velmi často ochutnávat, zda správně vyzrává. Za tuto práci je Vám ale odměnou víno, které je plné chuti a vůně. Také jej potřebujete jen velmi minimálně sířit, je totiž ošetřeno přírodou.

 

Jak dlouho se vína z Jindrova vinařství mohou archivovat?

Naše freshová bílá a růžová vína můžete skladovat dva až tři roky a pořád budou mít svou jiskru. Červená a sur lie ale můžete archivovat mnohem déle.

 

Kolik vína denně obvykle vypijete?

Denně si doma se ženou rozdělíme sedmičku vína. Spravedlivě – já čtyři deci a ona tři Víno je zdraví velmi prospěšné a je třeba ho pít s naprostou pravidelností. Ty čtyři deci chlap bez problémů odbourá a nezanechá to vliv na jeho zdraví. Ale je třeba se vyhýbat špičkám – tedy třeba týden nepít a pak si dát v pátek 2 litry vína… Přečtěte si knihu Víno na zdraví od Prof. MUDr. Milana Šamánka, DrSc., předního českého kardiologa. Myslím, že potěší každého vinaře a milovníka vína. Někdy při degustacích dostávám otázku, zda si víno také kupujeme. Ano, kupujeme. Abychom se neustále srovnávali s ostatními vinaři, nechali se inspirovat nebo si také řekli, že jsme na tom dobře. Nejvíce vína ale během roku vypijeme z naší produkce. Proto ji děláme velmi šetrně s použitím bio přípravků. Přece když víte, co pijete, tak tam chcete mít jen to nejlepší.

 

Jaké jsou vaše další plány s Jindrovým vinařstvím?

Letos jsme velmi rozšířili kapacitu a technologicky povýšili naši produkci, takže jsem měl velkou radost, že jsme ze zdravých hroznů mohli naplnit sklep až po špunt. Neumím stát na místě, takže mne to také s vínem stále popohání dopředu. Příští rok chceme nabídnout naše vína šířeji do gastronomie. Na úrovni vize mám i konkrétní prestižní podniky, kde bych chtěl naše víno vidět. Tyto plány si ale zatím nechám pro sebe