top of page

Každá lahev vypráví část příběhu.
Staňte se jeho součástí.

Vinaření je životní filozofie, je to směr, který nás naplňuje a neustále učí. Dává nám neskutečnou energii a té si vážíme nejvíce.

V každém roce máme vždy jen jednu jedinou šanci na vytvoření vín, která mají nadchnout a zanechat nezapomenutelný dojem.
 
Proto se s obrovskou pečlivostí, úsilím a láskou věnujeme nejen vinicím a hroznům, ale i následným moštům, které jsou základem toho nejlepšího, co za ten celý rok můžeme s hrdostí a úsměvem představit světu.

jindrovo-vinarstvi_vinobrani_2020_15_web
jindrovo-snek-transparent-small.png

Naše vinařství velmi dobře vystihuje šnek na etiketách, který vyjadřuje, že se s vínem nespěchá. Každé víno má svůj čas a my se ho snažím co nejvíce respektovat. Je vyráběno v ekologicky udržované živé krajině s podporou původního biotopu.

 

Od roku 2019 jsme zcela odbourali použití herbicidů ve vinohradě.  Šneci jsou neodmyslitelnou součástí našich vinohradů, tak jako letitá třešeň vysazená na vrcholku našeho nejstaršího vinohradu – tu máme vyobrazenou na vínech moravských zemských. V neposlední řadě šnek symbolizuje zpomalení a pohodu, která má být s pitím vína a konzumací slow-food jídel spojena.

Z vinic sklízíme hrozny pouze v přívlastkové kvalitě, následně celou produkci lahvujeme.

 

Děláme takové množství vína, které nám umožňuje hlídat kvalitu každého hroznu, mít každou lahev v ruce před tím, než se dostane k vám… Odměnou je pak nápoj plný chuti a vůně, který i vás může přenést do krásných sluncem zalitých vinic a zažít tak část toho našeho příběhu.

jindrovo-vinarstvi_vinobrani_2020_16_web
jindrovovinarstvi_lahvovani-duben2021_15

V našem sortimentu najdete vína v přívlastkové kvalitě, která získávají ocenění na celostátních i mezinárodních  soutěžích.

Převládají vína bílá – dělaná jako takzvaná „freshová“ vína.

Tedy ovocitá s hravou kyselinkou, která jsou nekomplikovaná a hezky vás naladí. Harmonie a vyváženost vín vám zpříjemní večer bez toho, že byste museli čekat, než se víno nadechne v dekantační karafě. Nechybí však ani vína, která školíme metodou sur lie, tedy dlouhodobým ležením mladého vína na jemných kvasničných kalech a mikrooxidací ve francouzských 225 a 400 litrových sudech.

 

Tyto vína vám pak nabídnou nevšední zážitek a zkoumání vícevrstevnatých prolínajících se chutí a vůní.

Vínem prostě žijeme. Milujeme ho jako životní filozofii, ušlechtilý nápoj plný nepřeberného množství lákavých chutí i vůní, tak i jako čistě přírodní produkt, který vzniká v krásné krajině obhospodařované člověkem v nezměrné úctě k přírodě. A to nás před několika lety přivedlo k myšlence mít svůj vlastní vinohrad… V jeden moment už nám přestalo stačit víno jen pít. Chtěli jsme mu více rozumět. Nejen samotné výrobě vína, ale také péči o vinohrad, technologii a všemu dalšímu. Byla to láska na první pohled a my se stále snažíme rozvíjet a posouvat se dál a dál. 

pod_dubnanskou_horou-tn.jpg

Sklepní osada Dubňanská hora

Sklepní osada Dubňanská hora ležící v katastru Mutěnic s délkou okolo tří kilometrů a s více než 250 sklepy a sklípky je místem, kde čas nespěchá.

 

Máme více než 53 dnů s teplotami nad 25°C a bezpočet těch "jen" slunečně krásných. Černozemě s podložím písku jsou lehčí půdy dávající dobré podmínky pro pěstování révy vinné. Na Dubňanské hoře najdete dědy, kteří dělají víno tak, jak je to učili jejich dědové. A také mladé nadšence, kteří si v úctě k tradicím vybrali z původních postupů to dle jejich názoru nejlepší a ostatní přizpůsobili chutím a požadavkům dnešních milovníků vín. 

 

Dubňanská hora je místo, kde se vinohrady obdělávají především ručně, bez významnější mechanizace. Místo, kde jsou sklípky - bůdy i vinohrady nalepeny jeden na druhý a s mnoha sousedy si navzájem "vidíte do talíře". A díky tomu jsme  tu všichni pospolu. Jak lidé, tak i příroda tady tvoříme jeden celek, kde se z půdy, slunce a práce vinohradníka na podzim urodí hrozny a z práce a umu vinaře na jaře ve sklepě nové víno. Každý rok.

Je tady pro nás absolutní klid, skoro tu není signál na mobil a pouliční osvětlení nám zavedli před pár lety. Toto místo má svou obrovsky pozitivní energii a stále cítíme, jak se nám „dobíjejí baterky“. Ostatně první sklípky už tady byly snad před více než pětisty lety.

Co ještě velmi často zajímá naše návštěvníky při degustacích a možná bude zajímat i vás, je jak často víno pijeme.

Víno si společně dáme skoro denně, rozdělíme si sedmičku vína spravedlivě – já čtyři deci a ona tři. Víno je zdraví velmi prospěšné a je třeba ho pít s naprostou pravidelností. Ty čtyři deci chlap bez problémů odbourá a nezanechá to vliv na jeho zdraví. Ale je třeba se vyhýbat špičkám – tedy třeba týden nepít a pak si dát v pátek 2 litry vína… Přečtěte si knihu Víno na zdraví od Prof. MUDr. Milana Šamánka, DrSc., předního českého kardiologa. Myslím, že potěší každého vinaře a milovníka vína.

Kam dál?

Vyberte si dle svého gusta.

tanore_15-a.jpg

Exkluzivní prosecca našich přátel z Valdobbiadene.

jindrovovinarstvi_lahvovani-duben2021_06

Na vinohradě se věnujeme každému hroznu, ve sklepě každé lahvi.

jindrovovinarstvi_lahvovani-duben2021_01

Rádi Vás přivítáme u nás ve sklípku nebo na našimi víny přijedeme za Vámi

73f768_28fc54f047724696845522baa63e63a2_
etiketa-background-180(1)_edited.jpg
bottom of page