Co Vás vedlo k založení vlastního vinařství? Snil jste o tom dlouho?

Vínem jsem byl vždy fascinován. Pravidelně jsme jezdili na výstavy vín, degustace, po otevřených sklepích a za vinaři. V jeden moment už nám přestalo stačit víno jen pít. Chtěli jsme mu více rozumět. Nejen samotné výrobě vína, ale také péči o vinohrad, technologii atd. Přemlouval jsem tehdy různé vinaře, ať nás vezmou o víkendech k nim pracovat. Že přespíme ve stanu, jídlo si dovezeme a výplatu nechceme. Že nám prostě stačí jen být na vinohradě, pomoci,a taky se něco naučit. Zjistil jsem, že si při práci na vinohradě odpočinu „hlavou“ víc než na dovolené, kde jsme třeba hodně cestovali na motorce… Po delším hledání jsme našli krásné místo, kde je 250 sklípků vedle sebe na jedné ulici a za nimi vinohrady. Viniční trať se jmenuje Pod Dubňansků horů a je kilometr od Mutěnic. Byla to láska na první pohled.Je tady absolutní klid, skoro tu není signál na mobil a pouliční osvětlení nám zavedli teprve loni. To místo má svou obrovsky pozitivní energii a stále cítím, jak se mi „dobíjejí baterky“. Ostatně první sklípky už tam byly snad před více než pětisty lety.

 

Jaká je filosofie vašeho vinařství?

Jsme butikové vinařství soustředící se na malé šarže exkluzivních vín. Na objem produkce jsme malovinaři. Z vinic sklízíme hrozny pouze v přívlastkové kvalitě a celou naši produkci lahvujeme. Děláme takové množství vína, které nám umožňuje hlídat kvalitu každého hroznu, mít každou lahev v ruce před tím, než se dostane k vašim zákazníkům. A tak se na vinohradě můžeme věnovat každému hroznu.  Sledovat jej jak roste, starat se o správné oslunění a ochranu a nechat jej dozrát do optimální zralosti. A se stejnou pozorností a péčí se následně ve sklepě staráme o víno v dřevěných sudech nebo nerezových tancích. Víno děláme srdcem. Jsme vaši osobní vinaři a sdílíme  vámi naši lásku k vínu a vinohradu.

Jaká děláte vína?

Část naší produkce bílých a růžových děláme jako takzvaná „freshová“ vína. Tedy ovocitá vína s hravou kyselinkou, která jsou nekomplikovaná a hezky vás naladí. Harmonie a vyváženost vín vám zpříjemní večer bez toho, že byste museli čekat, než se víno nadechne v dekantační karafě.

Naproti tomu např. Ryzlink rýnský, Chardonnay, Tramín a červená vína školíme metodou sur lie, tedy dlouhodobým ležením mladého vína na jemných kvasničných kalech ve francouzských  sudech o objemu 225 a 400 litrů. Víno je tak v dlouhém kontaktu se svou původní surovinou, která ho zároveň ošetřuje a chrání. Takto vyrobená vína potřebují vinařovu dlouhodobou práci, pozornost a pečlivost. První tři měsíce se musí jemné kvasnice dvakrát týdně promíchávat a v dalších měsících je musíte míchat alespoň jednou týdně. Víno se také musí velmi často ochutnávat, zda správně vyzrává. Také jej potřebujete jen velmi minimálně sířit, je totiž ošetřeno přírodou.Tyto vína vám pak nabídnou nevšední zážitek a zkoumání vícevrstevnatých prolínajících se chutí a vůní.

 

Co vyjadřuje šnek na etiketách?

Šnek na etiketách našich přívlastkových vín vyjadřuje, že se s  vínem nespěchá. Je vyráběno v ekologicky udržované živé krajině s podporou původního biotopu. Mimochodem od roku 2019 jsme zcela odbourali použití herbicidů ve vinohradě.  Šneci jsou neodmyslitelnou součástí našich vinohradů, tak jako letitá třešeň vysazená na vrcholku našeho nejstaršího vinohradu – tu máme vyobrazenou na vínech moravských zemských.

   V neposlední řadě šnek symbolizuje zpomalení a pohodu, která má být s pitím vína a konzumací slow-food jídel spojena.

 

Kolik vína denně obvykle vypijete?

Denně si doma se ženou rozdělíme sedmičku vína. Spravedlivě – já čtyři deci a ona tři. Víno je zdraví velmi prospěšné a je třeba ho pít s naprostou pravidelností. Ty čtyři deci chlap bez problémů odbourá a nezanechá to vliv na jeho zdraví. Ale je třeba se vyhýbat špičkám – tedy třeba týden nepít a pak si dát v pátek 2 litry vína… Přečtěte si knihu Víno na zdraví od Prof. MUDr. Milana Šamánka, DrSc., předního českého kardiologa. Myslím, že potěší každého vinaře a milovníka vína. Někdy při degustacích dostávám otázku, zda si víno také kupujeme. Ano, kupujeme. Abychom se neustále srovnávali s ostatními vinaři, nechali se inspirovat nebo si také řekli, že jsme na tom dobře. Nejvíce vína ale během roku vypijeme z naší produkce. Proto ji děláme velmi šetrně s použitím bio přípravků. Přece když víte, co pijete, tak tam chcete mít jen to nejlepší.