top of page

Kdo vyrábí ty nejlepší bublinky?



Prosecco pro vás dovážíme ze třech rodinných vinařství přímo z Valdobbiadene. Zakládáme si na tom, že se s vinaři známe osobně a vše co pro vás dovážíme, nejdříve ochutnáme ☺. Přečtěte si příběhy těchto vinařských rodin a jako tip přidáváme, která lahev z daného vinařství je naše nejoblíbenější ;)


Nani Rizzi

Zakladatelem tohoto moderního a velkého vinařství byl před více než sto lety pan Nani Rizzi. Tajemstvím úspěchu tohoto vinařství je neměnná vášeň pro vinice a okolní území, na němž se nacházejí, neodolatelná chuť zakládající se na kvalitě a důslednosti zpracování, které se nemění napříč generacemi tohoto vinařského rodu. Dnes vinařství vede Denis Spagnol, který po svém dědovi zdědil lásku k révě a pokračuje tak v tradičním rodinném podniku. Prosecco se zde vyrábí již historicky pouze z hroznů pocházejících ze strmých vinic kopců Guia. Výrobní proces ctí tradiční postupy a kombinuje je s nejmodernějšími technologiemi, vznikají tak technologicky skvěle zvládnutá a vysoce kvalitní šumivá vína oceněné nejvyšší certifikací DOCG. Vína z tohoto vinařství jsou velmi rafinovaná a elegantní a uspokojí potřeby i toho nejnáročnějšího milovníka vín.


Náš TIP ;)

Prosecco Superiore DOCG Brut je krásně svěží a harmonické víno plné jemných perzistentních bublinek, které ve sklenici vytvářejí vysokou pěnu. Ve vůni můžete cítit náznak zralých jablek a žluté broskve doplněné o příjemnou vůni akátů a růžových lístků. Chuť je ovocná s příjemnou kyselinkou. Toto víno světle slámové barvy si nejlépe vychutnáte jako aperitiv, s mořskými plody nebo předkrmy z měkkýšů, k rybám a bílému masu.



Tanore

Rodina Follador pěstuje vinnou révu již po mnoho let. Místo, kde sídlí vinařství Tanore se nachází ve Valdobbiadene v kopcích přímo pod horami mezi malými vesničkami Santo Stefano a San Pietro. Tato oblast zvaná Cartizze je nejcennější lokalitou ve Valdobbiadene a roste zde nejlepší Glera na světě.  Všechny vinice tohoto rodinného vinařství se nachází v kopcovitém terénu přímo pod horami. Tato jedinečná oblast je vyhlášená pro výborné mikroklima a složení půdy. Vinice vinařství Tanore však vyžadují velký podíl ruční práce a pro její obdělávání je tak potřeba opravdu mnoho píle a lásky k vínu, která však přináší vynikající výsledky. Na více než 300 hektarech vinic nyní pracují majitelé Renato a Sergio, kteří pokračují v tradici, kterou nastolil nejprve jejich pradědeček, poté jejich dědeček a nakonec jejich otec Gaetano. Nejvyšší certifikace DOCG je u těchto špičkových vín samozřejmostí.

Náš další tip

je skvělé extra suché prosecco z vinařství Tanore. Pokud hledáte ideálního společníka na večírky, rozhodně neuděláte chybu, když sáhnete po této lahvi.  Lahodné víno slámově žluté barvy s úžasnou perzistencí jemných bublinek si nás získalo svou plnou, přetrvávající chutí. Ve vůni můžete najít jablka a hrušky, citrusy a divoké květiny. Skvěle se hodí i jako aperitiv v kteroukoliv denní dobu a výborně doplní i předkrmy, těstoviny nebo dezerty.


Bortolin Angelo


Malé rodinné vinařství Bortolin Angelo je symbolem dokonalosti na vinařské scéně v italské Valdobbiadene, který je proslulý pro vysokou kvalitu šumivých vín splňující nejvyšší kvalitu potvrzenou certifikátem DOCG. Vinařství Bortolin Angelo se nachází v obci Guia, té nejvyhlášenější lokalitě pro výrobu Prosecca. Víno se zde vyrábí od roku 1968, kdy Angelo Bortolin založil společnost ponořenou do velkolepé scenérie kopců Valdobbiadene. Od roku 1983 bylo vinařství obohaceno o nová technologická zařízení, kterými se Bortolin začal specializovat na výrobu šumivých vín. Sklizeň hroznů Glera je na strmých svazích Valdobbiadene prováděná výhradně ručně. Lisování hroznů se ve vinařství provádí velmi šetrně, pomocí lisu, který lehce stiskne hrozny a extrahuje šťávu volným tokem od samého vnitřku hroznů. Láhev Bortolin Angelo Spumanti představuje charakteristický tvar, který se podobá kroucení révy, a nově navržené etikety evokují barvy půdy, což dodává tomuto vínu nejen styl ale také eleganci. Vína Bortolin Angelo bývají vybírána k přípitkům při různých prestižních událostech a oslavách, např. na festivalu San Remo, koncertech předních světových hudebníků nebo top sportovních událostech.

Náš TIP ;)

Náš poslední tip je elegantní šumivé víno představující veškerou vášeň původního umění výroby Prosecca. Bortolin Angelo Valdobbiadene DOCG Dry Desiderio je pojmenováno po otci Angelo Bortolina Desideriovi a je výsledkem výběru těch nejlepších hroznů ze všech vinic, která k vinařství patří. Jedná se především o šumivé víno s nejvyšším zbytkovým cukrem a z tohoto důvodu je ideální na konci jídla k dezertům nebo pro milovníky sladších vín. Velmi příjemná vůně bílého ovoce a bílých květin je doplněna jemným perlením a bohatou pěnou. Toto víno by mělo být podáváno v rozmezí 6 ° - 8 °, aby byla zachována jeho mimořádná měkkost.

etiketa-background-180(1)_edited.jpg

Kam dál?

Co třeba do našeho e-shopu s vínem a proseccem?

tanore_15-a.jpg

Exkluzivní prosecca našich přátel z Valdobbiadene.

jindrovovinarstvi_lahvovani-duben2021_06

Na vinohradě se věnujeme každému hroznu, ve sklepě každé lahvi.

jindrovovinarstvi_lahvovani-duben2021_01

Vyberte si v našem obchodě vína Jindrova vinařství a prosecca z Valdobbiadene.

bottom of page