top of page

(Po)vinná výbava


Všichni z nás se jistě setkali s opravdu velkým množstvím různých vinařských pomůcek. My jsme se rozhodli podívat se na ty nejznámější a taky poradit, které se vlastně vyplatí mít doma ;)


Vývrtka je základ


Jistě se všichni shodneme na tom, že žádný milovník vína se bez pořádné vývrtky doma neobjede ☺ Základní vývrtkou, kterou se rozhodně vyplatí doma mít je tzv. číšnický nůž. Kvalitní kus disponuje vývrtkou, nožíkem a otvírákem v podobě páčky ve dvojstupňovém provedení. Nožíkem odstraníte fólii zátky, vývrtkou provrtáte korek a páčkou zapřenou o hrdlo láhve zátku postupně vyjmete. Užitečné je, že s otvírákem můžete regulovat výšku provrtání. Otvíráky na způsob číšnického nože nejsou drahé a otevírání láhví je s nimi opravdu snadné.

Pokud si potrpíte na stylové kousky, potom si pořiďte profesionální otvírák. Značek, které takové otvíráky vyrábějí je víc (např. Longlever nebo Perfegi) a jedná se také o ideální dárek, pokud hledáte něco výjimečného pro milovníky vína.


Nálevka na víno


Elegantní trychtýřek je nedílnou součástí profesionálního servírování vína, v posledních letech bývá často vídán místo bílého ubrousku. Hlavní funkcí nálevky na víno je předejít nechtěným a nepříjemným skvrnám na ubruse či šatech a zajistit snadné a elegantní servírování vína. Díky nálevce se také prodlužuje cesta, kterou víno putuje z lahve do sklenice a díky delšímu prokysličení pomáhá rozvinout chuťové a aromatické vlastnosti vína. Dá se tedy říct, že nálevka prospívá kvalitě vína ☺. Nálevka není drahou záležitostí, pořídíte ji zhruba od 20 Kč a navíc není ani na jedno použití, pokud ji opláchnete vlažnou vodou a necháte osušit, můžete ji používat opakovaně. Pokud už nálevky doma máte nebo se je rozhodnete zakoupit, určitě neuděláte chybu, na druhou stranu se obejdete i bez nich ;).


Dekantační karafa

Při dekantaci se přelévá víno z láhve do dekantéru nebo džbánku za účelem oddělení sedimentu ze spodku láhve, který vznikl ležením láhve v archivu. Obvykle se dekantují starší červená vína, která mají usazen sediment, ale také starší bílá vína za účelem otevření a nadechnutí se. K dekantování se používá dekantační karafa, ke které se obvykle přikoupí dekantační sada (nálevka, kroužek na hrdlo láhve, dekantační trychtýř, sítko pro zachycení vinného kamene a ořezávátko). Dekantovat se dá ale i tzv. z ruky nebo pouze za pomoci svíčky. Pokud tedy vlastníte archiv nebo si rádi vychutnáváte červená vína, karafa se vám bude určitě hodit, bez další doplňků se při troše šikovnosti obejdete. Pokud jste ale velkými fanoušky archivních nebo červených vín a s vínem si rádi „hrajete“, určitě využijete celou dekantační sadu ☺.

etiketa-background-180(1)_edited.jpg

Kam dál?

Co třeba do našeho e-shopu s vínem a proseccem?

tanore_15-a.jpg

Exkluzivní prosecca našich přátel z Valdobbiadene.

jindrovovinarstvi_lahvovani-duben2021_06

Na vinohradě se věnujeme každému hroznu, ve sklepě každé lahvi.

jindrovovinarstvi_lahvovani-duben2021_01

Vyberte si v našem obchodě vína Jindrova vinařství a prosecca z Valdobbiadene.

bottom of page