top of page

Velikonoce a víno



Velikonoce a dobré jídlo k sobě patří stejně jako vajíčka, pomlázka nebo beránek ☺. A víte, co patří k dobrému jídlu? No přece vynikající víno! ;) Vybrali jsme pro vás vína z Jindrova vinařství k typickému velikonočnímu menu, teď už budete přesně vědět po které lahvi sáhnout, aby byl váš gastronomický zážitek nezapomenutelný ;).

Velikonoční nádivka a mazanec

O Velikonocích by na stole neměla chybět velikonoční nádivka, hlavička nebo chcete-li velikonoční buchta. Ta se připravuje na Velikonoce snad v každé domácnosti napříč naší republikou. Bohatá textura nádivky si žádá víno s příjemnou kyselinkou, díky kterému bude jídlo působit stále svěže. V párování jídla vína je důležité, aby víno nepůsobilo moc mdlé nebo naopak nepřebilo svou chutí jídlo. Tuto velikonoční specialitu tak doporučujeme párovat našim Tramínem červeným, 2018. V chuti je velmi svěží s živou kyselinkou a pro tramíny tak znatelnou kořenitostí, s velmi čistou dochutí bílého ovoce a minerálním závěrem. Byl míchán dvanáct týdnů na jemných kvasničných kalech a nepotřeboval téměř žádnou dodanou síru.

A nezapomeňte si k němu přikousnout také zlatavý mazanec, který k Bílé sobotě neodmyslitelně patří ;).  

V neděli se podává maso všeho druhu

Nedělním Božím hodem Velikonočním velikonoční svátky vrcholily. V tento den se připravovalo maso všeho druhu. Dříve to bývalo nejčastěji jehněčí, králičí nebo kůzlečí, dnes je nejrozšířenější drůbež. Hebkou chuť masa u vašeho nedělního oběda výborně doplní Ryzlink rýnský, 2017 sur lie. Vůně lipového a

bezového květu se snoubí s jemně opečenými toasty a šťavnatými černými rybízy. Jako jemné podtóny doznívá sušená kůra pomeranče a typická rýňáková petrolejovost. Víno zrálo šest měsíců ve francouzských čtyřsetlitrových sudech na jemných kvasničných kalech. Je tedy tělnaté, minerální se znaky rybízů, mučenky a pepře.

Milovníkům červeného vína doporučujeme Zweigeltrebe, 2018.  Krásné červené víno s rubínovým odleskem, voní po ostružinách i švestkách, chutná po třešních a višni v hořké čokoládě a je zakončeno příjemnou tříslovinou.


Velikonoční pondělí

Tento den bývá ve znamení pokrmů z vajíček ☺ K vajíčkům a pokrmům z nich se víno obecně špatně kombinuje, protože tuk ze žloutků vám doslova zalepí chuťové buňky. Krásně se s tím však dokáže poprat víno šumivé! Doporučujeme například Bortolin Angelo Valdobbiadene D.O.C.G. Brut, který má výraznou kyselinku a jemné dlouhotrvající perlení. Nebo Nani Rizzi Valdobbiadene Prosecco Superiore D.O.C.G. Extra Dry, které je velmi lahodné, má příjemné perlení a bohatou pěnu. Svěží aroma zeleného jablka a zralých jablek se krásně snoubí s širokým výběrem jídel včetně sladkých dezertů.

Doufáme, že některou z doporučovaných lahvinek máte připravenou ve svých vinotékách a že si i díky našim vínům zpříjemníte letošní Velikonoce.




etiketa-background-180(1)_edited.jpg

Kam dál?

Co třeba do našeho e-shopu s vínem a proseccem?

tanore_15-a.jpg

Exkluzivní prosecca našich přátel z Valdobbiadene.

jindrovovinarstvi_lahvovani-duben2021_06

Na vinohradě se věnujeme každému hroznu, ve sklepě každé lahvi.

jindrovovinarstvi_lahvovani-duben2021_01

Vyberte si v našem obchodě vína Jindrova vinařství a prosecca z Valdobbiadene.

bottom of page