top of page

Umění sabráže


Umění sabráže

Přemýšlíte čím ohromit u svátečního stolu nebo na Silvestra? Potom rozhodně vyzkoušejte sabráž ☺ Co že to je a jak na to se dozvíte o pár řádků níže.

Co je to sabráž?

Sabráž či sabrage je technika odzátkování lahve šumivého vína. Tento velmi elegantní způsob „otevření“ se obvykle provádí šavlí, kdy se jedním švihem odsekne koncová část hrdla i se zátkou. Tlak uvnitř lahve v součinnosti s kinetickou energií šavle způsobí krásně čistý lom na konci hrdla a následné uvolnění přetlaku vyplaví eventuální drobné střípky. Tato technika se stala ve Francii oblíbenou v období napoleonských válek, šavle byla totiž zbraní obávané Napoleonovy jízdy. Vítězné tažení napoleonských armád Evropou jim dávalo řadu důvodů k oslavám, během nichž svými šavlemi otvírali láhve šampaňského. Podobně se prý bavili i carští důstojníci.

Jak na to

Správně provedená sabráž je celkem! bezpečná ☺ a představuje zaručený prostředek, jak ozvláštnit jakoukoliv slavnostní příležitost. Sabráž však nelze provést s úplně každou lahví šumivého vína. Aby se vám vše podařilo, je třeba dodržet následující pravidla - tlak v lahvi je alespoň 3 atmosféry (tu má většina kvalitních šumivých vín), vychlazení lahve na 3°C, tradiční tvar lahve s jasně viditelným svárem a s dostatečně ohraničeným hrdlem. K provedení se obvykle používá šavle, mačeta nebo velký nůž, které nemusí být ostré, protože úder provádíte tupou stranou čepele. Ti šikovnější z nás to zvládnou dokonce i vhodnou vinnou sklenkou ;)

A tady je tedy stručný návod jak na samotnou sabráž.

Lahev kvalitního šumivého vína vychlaďte na již zmiňované 3°C a nechte ji několik hodin odpočinout, s lahví ideálně vůbec nehýbejte. Pro sabráž si vyberte bezpečné prostory, zátka s kusem hrdla lahve letí vysokou rychlostí a nesmí nikoho trefit. Připravte si šavli nebo jiný předmět, kterým chcete sabráž provádět. Těsně před sabráží velmi opatrně odstraňte kapsli i klícku, dávejte velký pozor, protože zátka takto může vylétnou i sama od sebe.Uchopte lahev levou rukou za prohlubeň na dně lahve a držte ji v úhlu 45°, do pravé ruky si vezměte šavli. Na lahvi najděte spoj výlisku a proveďte energický sek tak, že jedete po povrchu a narazíte na okraj hrdla, které po nárazu okamžitě odlétne. Celý průběh švihu veďte po povrchu lahve, nikdy ne vzduchem.Proud šampaňského, jenž po sabráži vystříkne z láhve, by měl spolehlivě vyplavit všechny případné střepy. Vhodné je mít připravenou sklenku k jeho bezpečnému zachycení. Poté víno okamžitě rozlévejte.

gif

Několik upozornění na závěr

Pokud jsme vás inspirovali i vy hodláte sabráž vyzkoušet doma, buďte na sebe i všechny okolo moc opatrní. Nesprávně provedená sabráž může způsobit, že se lahev rozpadne na několik rychle letících a vysoce nebezpečných střepů. Navíc láhev, na níž byla neúspěšně provedena sabráž, bude křehčí než obvykle, a je s ní proto třeba zacházet se zvýšenou opatrností.

I pokud se vám povede sabráž na jedničku dávejte pozor, odseknutá zátka odlétá z lahve nebezpečnou rychlostí a kromě špuntu je na ní navíc kus ostrého skleněného hrdla, které může při zásahu zranit!


Přejeme vám mnoho úspěšných sabráží, poklidné Vánoční svátky a nezapomenutelný vstup do nového roku! ;)

Comments


etiketa-background-180(1)_edited.jpg

Kam dál?

Co třeba do našeho e-shopu s vínem a proseccem?

tanore_15-a.jpg

Exkluzivní prosecca našich přátel z Valdobbiadene.

jindrovovinarstvi_lahvovani-duben2021_06

Na vinohradě se věnujeme každému hroznu, ve sklepě každé lahvi.

jindrovovinarstvi_lahvovani-duben2021_01

Vyberte si v našem obchodě vína Jindrova vinařství a prosecca z Valdobbiadene.

bottom of page