top of page

Proč chutná Prosecco lépe z velkých lahví (magnumek)


Ať už rádi děláte dojem na společnost nebo si rádi vychutnáváte opravdu dobré Prosecco, pokud zvolíte kvalitní Prosecco v lahvi magnum (1, 5l) zabodujete v obou případech ☺ A proč je Prosecco z magnumky lepší než z normální „sedmičky“? Vysvětlíme níže ;)

Jen magnumka to může být

Už jen ten pocit, že držíte dvojnásobně velkou lahev bublinek, prostě stojí za to. Velké lahve na víno působí grandiózně, ale mají i další funkci.

Větší lahve se perfektně hodí pro archivaci, protože vína v nich pomaleji oxidují a mají tak lepší podmínky pro zrání. Prosecco typicky nezraje zrovna dobře, ale pokud jste objevili tu pravou lahev, krátkodobé archivace v magnumce se určitě bát nemusíte.

Rok či dva vydrží víno nádherně svěží, a pokud je opravdu kvalitní, tak rozhodně i déle. Lahve velikosti magnum jsou pro archivaci ideální právě proto, že prostor mezi spodní stranou korku a hladinou vína je u velkých lahví relativně menší vzhledem k množství vína v lahvi. Tento prostor se nazývá „ullage“.

Víno ve velkých lahvích také podléhá menší mikrooxidaci, do velké lahve se dostává stejně kyslíku jako do menší, ale je tam více vína. Vína ve velkých lahvích tak dokáží zrát delší dobu a můžou se v nich vyvinout komplexnější a delikátnější chutě než ve standardní „sedmičce“.

Další výhodou je, že větší lahve jsou vyrobeny ze širšího skla, které víno lépe chrání proti světlu, změnám teplot a vibracím. V takových lahvích má víno mnohem lepší podmínky, aby mohlo v klidu ležet a zrát.

Navíc pokud dá vinař nějaké svoje víno do větší lahve, tak to bude takové, kterým se chce pochlubit :)

Už jste si koupili svoji magnumku Prosecca třeba od Bortolin Angelo z naší nabídky? ;)

etiketa-background-180(1)_edited.jpg

Kam dál?

Co třeba do našeho e-shopu s vínem a proseccem?

tanore_15-a.jpg

Exkluzivní prosecca našich přátel z Valdobbiadene.

jindrovovinarstvi_lahvovani-duben2021_06

Na vinohradě se věnujeme každému hroznu, ve sklepě každé lahvi.

jindrovovinarstvi_lahvovani-duben2021_01

Vyberte si v našem obchodě vína Jindrova vinařství a prosecca z Valdobbiadene.

bottom of page