top of page

Pijte pravé Prosecco!



Možná se to může znít divně, ale i mezi víny najdete padělky. Potravinová kriminalita kolem vína je podobná zločinům v jiných oblastech, a protože se Prosecco během několika posledních let dostalo v oblíbenosti na špičku, nedivíme se, že se s padělky tohoto skvělého vína můžeme setkat stále častěji. Pokud si koupíte Prosecco u nás, s padělkem se jisto jistě nesetkáte ☺ Na co si dát, ale pozor když si třeba objednáte lahvinku v restauraci nebo si kupujete Prosecco v běžném obchodě?


Sledujte původ



Úplně prvním a základním orientačním bodem, je označení původu. Podívejte se pečlivě, jestli je na etiketě uvedeno jako místo původu Itálie „Italia - Product of Italy.“ a také jestli se na ní objevuje klasifikace DOC nebo DOCG. Všechny lahve pravého Prosecca musí být takto označeny. DOC znamená „Denominazione di Origine Controllata“ (označení kontrolovaného původu) a DOCG znamená „Denominazione di Origine Controllata e Garantita“ (označení kontrolovaného a zaručeného původu).


Má lahev „kolek“?

Láhve Prosecco DOC a DOCG jsou snadno rozeznatelné od výrobků, které nevyhovují výrobním předpisům nebo přímo padělkům, protože státní označení vín DOC nebo DOCG je povinně umístěno na každé láhvi i na uzavíracích systémech kontejneru. Tato povinnost byla stanovena již v roce 2011. Pravý kolek pro všechna vína s označení původu je vytištěn Italskou národní agenturou IPZS za použití speciálních bezpečnostních prvků. Na každém kolku tak najdete italský státní znak, text „Ministerstvo zemědělství, potravinářství a lesnictví“, označení DOC nebo DOCG v závislosti na dotyčném výrobku, sériové číslo a jmenovitý objem produktu v nádobě vyjádřený v litrech.


Pokrok nezastavíš, použij apku!



Pokud patříte mezi fandy moderních technologií a zároveň jste fanoušky vína, možná je tahle aplikace vaše stará známá ☺ Největší online vinařská komunita na světě Vivino má svoji aplikaci, kde si snadno zkontrolujte, jestli se nechystáte pít padělek. Stačí naskenovat etiketu a podívat se co o této lahvi říkají ostatní uživatelé aplikace. Pokud by se jednalo o padělek, v komentářích se to během pár vteřin dozvíte. Aplikace má více než 30 milionů uživatelů celosvětově a to už je pořádné množství očí, které mohou padělek odhalit ;)

Tak se nenechte oklamat a pijte pouze to nejlepší Prosecco, to pravé! ☺ A vyberte si třeba hned. U nás.


etiketa-background-180(1)_edited.jpg

Kam dál?

Co třeba do našeho e-shopu s vínem a proseccem?

tanore_15-a.jpg

Exkluzivní prosecca našich přátel z Valdobbiadene.

jindrovovinarstvi_lahvovani-duben2021_06

Na vinohradě se věnujeme každému hroznu, ve sklepě každé lahvi.

jindrovovinarstvi_lahvovani-duben2021_01

Vyberte si v našem obchodě vína Jindrova vinařství a prosecca z Valdobbiadene.

bottom of page