• Barbora Uhýrková Černá

Mladé víno není jen Svatomartinské


Datum 11. 11. je u nás již naprosto neodmyslitelně spjato se Svatomartinským vínem, jeho ochutnávkami a různými slavnostmi. Listopad je, ale čas mladých vín jako takových, prvních koštů, zhodnocení vinařova roku a také prvních náznaků, jaký ten rok vlastně bude. Mladá vína, nejsou jen ta s „Martinem“, můžete na nich najít označení jako Veselá, Svatokateřinská, Primeur či Bunžolé.


Mladá vína v Evropě

Tradice mladých vín je v Evropě poměrně dlouhá. Začíná, jak jinak, než ve Francii ve vinařské oblasti Beaujolais. Zde se snad odjakživa vyrábělo vin de l'année (víno daného ročníku), jehož popíjením se slavil konec sklizně. Roku 1937 byla ustanovena certifikace Beaujolais AOC, která zavazovala vinaře prodávat první vína daného ročníku nejdříve 15. prosince. Zákon byl roku 1951 změněn, umožnil prodávat mladá vína již od 15. listopadu a dal tak vzniknout fenoménu Beaujolais nouveau. Pod tímto označením můžete ochutnat mladé červené víno z odrůdy Gamay.

V roce 1985 zákon upřesnil, že mladá vína (Vin de Primeur ) se mohou začít distribuovat třetí čtvrtek v měsíci listopadu v roce sklizně. Jejich obliba ve Francii rychle vzrostla a rozšířila se do dalších vinařských oblastí. Kromě Beaujolais nouveau patří mezi ta známější Gaillac Primeur (oblast Gaillac AOC). Červené se vyrábí z odrůdy Gamay a bílé z odrůd Muscadelle, Loin de l’Œil a Sauvignon.

Vino Novello je italské mladé víno. Vyrábí se až z 60 odrůd révy po celé Itálii. Na trh se dostává již 30. října. Je to lehké, ovocité, červené víno s minimem taninů. Podle úsloví, které se k němu váže, je poslední den, kdy se může víno pít Giorni della Merla neboli Dny kosa, což jsou nejchladnější lednové dny (29., 30. a 31. ledna).

Vino joven je španělské mladé víno. Toto víno se ale oproti předchozím zmíněným dostává na trh rok po sklizni a v dubovém sudu zrálo jen velmi krátce nebo vůbec. Tato vína si uchovávají charakter odrůdy, svěžest i ovocnost.  Vyrábí se nejčastěji z odrůd Gamay, Zinfandel, Tempranillo, Pinot noir a Ryzlink rýnský.


S čím párovat mladé víno


K tradici sv. Martina již neodmyslitelně patří pečená svatomartinská husa a další husí delikatesy jako paštika, husí játra nebo kaldoun. Dnešní nabídka mladých vín, ale nabízí mnohem pestřejší možnosti s čím je ochutnávat. Mladá vína jsou jiskrná, lehká, šťavnatá a jsou lehce pitelná, proto se hodí k celé řadě pokrmů.

Mladá červená vína můžete servírovat lehce vychlazená, čímž umocníte kyselinku a ovocné aroma. Vychutnejte si ho třeba k již zmiňované husí paštice, sušené šunce, camembertu nebo brie. Hezky doplní i studené pečeně nebo sushi. Pokud preferujete bezmasou stravu, zkuste humus, tapenádu z černých oliv nebo grilované houby.

Bílá mladá vína bývají jemně ovocitá s květinovými tóny a křupavou kyselinkou. Krásně doplňují těstoviny, pizzu, drůbež nebo pokrmy z mořských plodů a ryb. Tato vína byste neměli párovat se saláty či pokrmy, které samy o sobě již obsahují kyselinku (např. kyselejší dresinky z balsamika nebo citrónu).

A pokud si mladé víno bez husy zkrátka nedokážete představit, zkuste například husu pečenou na pomerančích s noky nebo husu s nádivkou a bylinkovými brambůrkami ;)

Na zdraví a na ročník 2018!

34 zobrazení