top of page

Která vinná sklenka je ta pravá



Víno se dá pít z ledasčeho, plastové kelímky nebo zavařovačky nebývají výjimkou ☺ Pokud však chcete mít z vína opravdu požitek a vychutnat si ho v plné kráse, pak doporučujeme sáhnout po správné sklence. Může se to zdát jako věda, ale níže vám vysvětlíme jak na to, aby si příští víno, které budete pít, užilo své poslední chvilky v té nej skleničce ☺ Vyberte si nějakou pěknou lahvinku ze své vinotéky a až dočtete, budete vědět do jaké sklenky s jejím obsahem.



Jak je důležité mít správnou sklenku

Samozřejmě, že nemusíte rovnou kupovat všechny druhy vinných sklenic, které existují. Na začátek stačí, když budete disponovat pár kusy podle vašich vinných preferencí. Je totiž dokázáno, že v různých typech skla stejné víno chutná různě. Vědecká studie, provedená v Japonsku v roce 2015 prokázala, že tvar vinné sklenice ovlivňuje naše vnímání vína. Skupina vědců pracujících na tomto výzkumu vyvinula speciální kameru, která fotografovala výpary alkoholu (etanolu), který vycházel ze sklenice po nalití vína. Tím monitorovali, s jakou intenzitou se dostává aroma z vína do nosu. Výsledky ukázali, že tvar sklenice je pro uvolňování velmi podstatný a nejvíce se vůně uvolňuje podél okrajů sklenice. Sklenice by také měla být vyrobena z kvalitního čirého skla nebo křišťálu, aby bylo možné dobře prohlédnout barvu vína.


Sklenice na bílé víno


Bílá vína servírujeme nejlépe do menších skleniček. Tento typ sklenice lépe zachová květinové tóny a udrží víno chladnější po delší dobu. Dále můžeme ještě volit mezi dvěma typy sklenice. Do užší sklenice podáváme mladá, svěží a lehká vína např. Sauvignon. Do širších skleniček se doporučuje servírovat plnější vína, třeba náš Ryzlink rýnský 2017, sur lie.






Sklenice na červené a růžové víno

Červená vína servírujeme do větších sklenic. Díky širší sklenici víno působí jemnějším a elegantnějším dojmem. Větší plocha sklenice a volné stěny umožní lepší odpařování alkoholu, díky čemuž můžeme krásně vnímat vůni vína. Výběr sklenice na červené víno by měl být také ovlivněn množstvím tříslovin servírovaného vína. Sklenka na růžové víno by měla být uzavřenější než na víno červené.



Sklenice na speciální vína - bublinky a portské



Aby toho nebylo málo, každé víno z této kategorie by si správně mělo zasloužit svou vlastní speciální sklenku. Champagne, Cavu nebo Crémant je nejlépe servírovat do klasické flétny. Prosecco by mělo být servírováno do sklenky tvaru tulipánu a archivní kousky si žádají sklenku tvaru tulipánu jen otevřenější. Pro portské víno je nejvhodnější malá sklenička tulipánového tvaru, která zabraňuje nadměrnému vypařování alkoholu a víno má v tomto typu sklenice příjemné aroma.

Doufáme, že jsme vám nezamotali hlavu tím množstvím sklenic a skleniček a až si příště otevřete lahvinku z Jindrova vinařství, bude vám naše víno ze správné sklenky chutnat přímo božsky ;)

コメント


etiketa-background-180(1)_edited.jpg

Kam dál?

Co třeba do našeho e-shopu s vínem a proseccem?

tanore_15-a.jpg

Exkluzivní prosecca našich přátel z Valdobbiadene.

jindrovovinarstvi_lahvovani-duben2021_06

Na vinohradě se věnujeme každému hroznu, ve sklepě každé lahvi.

jindrovovinarstvi_lahvovani-duben2021_01

Vyberte si v našem obchodě vína Jindrova vinařství a prosecca z Valdobbiadene.

bottom of page