top of page

Jen růžové to může být…



Víme, že růžové víno je na Moravě a v Čechách spjato s Májem, časem lásky. Ale i v našich končinách se už zabydluje Sv. Valentýn, a čím víc oslav lásky, tím přeci lépe, ne? ;) Pří této příležitosti si můžete nejen otevřít lahvinku růžového, ale také si přečíst pár zajímavostí a podívat se, která růžová vína vám na tu zimní oslavu lásky doporučíme.


Růžová historie

Stejně jako vína červená a bílá, tak i růžová vína mají svou historii. První zmínky pochází již od Hippokrata, tedy zhruba z roku 400 př.n.l. Za významné období pro rozmach světle červených a narůžovělých vín považujeme středověk, kdy se zejména na francouzských vinicích vysazovaly společně odrůdy Pinot Noir a Pinot Gris, které daly za vznik vínům světlejší barvy. V českých zemích probíhala výroba vín zabarvených do růžova již v 16. století. Označení „růžová vína" se ale začalo užívat teprve nedávno. V minulosti bylo rosé známé na Moravě pod lidovým názvem „ryšák", naopak v Čechách se růžovým vínům přezdívalo „růžák".


Jak se vlastně vyrábí

Říká se, že růžové začíná svůj život jako červené víno, ale pak jej žije jako víno bílé. Při dnešní oblibě růžových vín už snad není nikdo, kdo by si myslel, že růžové víno vzniká slitím červeného vína s bílým. Růžové víno, neboli rosé, se vyrábí z odrůd modrých hroznů nejčastěji metodou krátkého naležení rozemletých hroznů (rmutu). Rmut z modrých hroznů se nechává naležet zpravidla jen 4 až 6 hodin, aby se ze slupek uvolnilo pouze málo červeného barviva. Pak se mošt od slupek oddělí a dále je s ním nakládáno stejně jako při výrobě bílého vína.



Jak pít růžové

Růžové víno se obvykle pije mladé, aby si zachovalo svoji svěžest. Aby se mohlo představit v plné kráse, mělo by být vychlazeno na teplotu mezi 8 až 12 stupni. Růžové může být podáváno dokonce přímo na ledu, ale pozor – ztrácí svoji roztomilost, pokud je přechladíte!


Jaké růžové pít

Nemůžeme jinak, než doporučit hned 3 kousky z našeho vinařství ;)


SVATOVAVŘINECKÉ 2017, rosé

V tomto suchém rosé se jemná povidlová vůně snoubí s čerstvě natrhanými třešněmi, bílou čokoládou a jahodami. Víno má krásnou živou kyselinku, která je doplněná zralými malinami, červeným ovocem a příjemnou svíravostí oranžových jeřabin. Zavřete oči a přeneste se ze studené zimy na sluníčkem vyhřátou mez…

ZWEIGELTREBE rosé, 2017

Toto osvěžující polosuché růžové víno bude skvělým partnerem pro romantickou večeři. Kulatá vůně višňového smetanového jogurtu, malin a červeného pepře uchvátí váš nos. O Vaše ústa se zase budou pokoušet zralé švestky, červený angrešt, limetka a jemné taniny připomínající zrníčka nedozrálých ostružin.


ROSÁLIE Frankovka rosé, 2017

Sladká tečka na závěr našeho výběru. Odhoďte starosti za hlavu a vychutnejte si tuto polosladkou nádheru. Vůně malin sbíraných v lese, dozrávající nektarinky na zahradě a také moruše. To, co tak lahodí ve vůni, se promítá i do chuti, kterou tvoří kombinace ostružin, lesního ovoce, švestkových pecek a také lehce kořeněná zemitost.


Oslavte letos lásku s růžovým z Jindrova vinařství ☺ Na lásku a na zdraví!

etiketa-background-180(1)_edited.jpg

Kam dál?

Co třeba do našeho e-shopu s vínem a proseccem?

tanore_15-a.jpg

Exkluzivní prosecca našich přátel z Valdobbiadene.

jindrovovinarstvi_lahvovani-duben2021_06

Na vinohradě se věnujeme každému hroznu, ve sklepě každé lahvi.

jindrovovinarstvi_lahvovani-duben2021_01

Vyberte si v našem obchodě vína Jindrova vinařství a prosecca z Valdobbiadene.

bottom of page