top of page

Jak správně skladovat víno



Byl k vám Ježíšek letos štědrý a nadělil vám zásobu vín do příštích Vánoc nebo alespoň do jara? ☺ Aby vám vína vydržela co nejdéle v dobré kondici je třeba je správně uskladnit. To platí i pro vína, která se chystáte vypít v nejbližších dnech či týdnech. Stačí dodržet pár jednoduchých pravidel a nemusíte mít strach, že by se jim mohlo něco stát. Tak si rychle otevřete jednu z těch skvělých lahví a pojďte si přečíst jak správně uložit ty ostatní ☺


Připravte vínu podmínky, jako by bylo pořád ve sklípku

Ne každý má samozřejmě možnost skladovat svá vína ve vinném sklípku, uskladnění v domácích podmínkách je ale opravdu vhodné jen pro kratší skladování. Proto pokud si chcete budovat větší archiv, je vhodné si pronajmout vinný box, kde budou mít vaše skvosty ideální podmínky.

Ale zpět ke krátkodobému uskladnění. Ve sklepě se víno ukládá při ideální teplotě do cca 11°C , tmy a vlhkosti kolem 65%, to vše navíc bez velkých výkyvů. Pro krátkodobější skladování se dá vystačit s podmínkami, které se blíží těm ve vinném sklípku. Stačí dodržet těchto 5 bodů a vaše víno se bude mít jako v bavlnce ☺


Základ je vyhnout se místům, kam dopadá hodně světla nebo ještě hůř slunečních paprsků. Místo by mělo být chladnější a se stabilní teplotou (ideální teplota pro skladování bílého a růžového vína je mezi 9 a 11°C ). Rovněž by nemělo být příliš vlhké ani suché. A teď nejdůležitější bod, vína nikdy neukládejte vertikálně! Při skladování vína musí být korek stále ponořen, aby se zabránilo jeho vysychání. Proto se doporučuje láhev při skladování pokládat. Pouze stále vlhký korek zabrání přístupu kyslíku a následné oxidaci vína a tím i jeho znehodnocení. Se správným skladováním souvisí také omezení pohybu s vínem. S lahvemi manipulujte jen v nejnutnějších případech a neukládejte je ani do míst, kde hrozí drobné otřesy (např. od domácích spotřebičů). V neposlední řadě je třeba si dát pozor na to, aby v prostoru, kde vína uložíte, nebyly žádné cizí pachy, které by se přes korek mohly dostávat do vína.



Zachrání vás domácí vinotéka

Pokud výše uvedené podmínky doma prostě nemáte a přesto si chcete užívat vína na dosah, řešením je i domácí vinotéka. Náklady na její pořízení nejsou úplně zanedbatelné, ale vašemu vínu poskytne ideální podmínky. Některé vinotéky mají různé zóny s rozdílnou teplotou od červených vín až po sekty, takže při vyjmutí vína z této skříně jej můžete přímo servírovat.


A pokud máte podmínky, ale nemáte co skladovat, není jednoduššího řešení, než si objednat zásoby z Jindrova vinařství ☺ Těšíme se na vaše objednávky!

etiketa-background-180(1)_edited.jpg

Kam dál?

Co třeba do našeho e-shopu s vínem a proseccem?

tanore_15-a.jpg

Exkluzivní prosecca našich přátel z Valdobbiadene.

jindrovovinarstvi_lahvovani-duben2021_06

Na vinohradě se věnujeme každému hroznu, ve sklepě každé lahvi.

jindrovovinarstvi_lahvovani-duben2021_01

Vyberte si v našem obchodě vína Jindrova vinařství a prosecca z Valdobbiadene.

bottom of page