top of page

Italské bublinky aneb Prosecco je jen jedno



Italové milují bublinky, není proto žádným překvapením, že patří mezi světové velmoci v jejich výrobě. Stylem mohou být italská šumivá vína celkem rozdílná a tak není na škodu se v nich trošku zorientovat ☺ Pojďme se tedy podívat na čtyři nejvýznamnější představitele italských šumivých vín - Prosecco, Lambrusco, Asti a Franciacorta. A pro začátek ještě 2 důležité pojmy ☺ Na začátku 20. století se začal v Itálii používat výraz „spumante“, ten označuje klasické šumivé víno s vyšším tlakem v lahvi a perlením, s alkoholem minimálně kolem 9 %. Druhým typem je „frizzante“ - „jemně perlivé víno“ s alkoholem  4 – 6 %.


Prosecco



Prosecco je pro nás srdcovou záležitostí a proto nelze ani začít ničím jiným. A není jedničkou jen pro nás, tyhle bublinky už jsou tak světové, že v celosvětovém prodeji už předstihly i šampaňské. Pro výrobu Prosecca byl zlomový rok 1895, kdy byla vynalezena metoda druhotného kvašení v nerezových tancích – tedy metoda Martinotti-Charmat. A čím je Prosecco tak typické a co ho odlišuje od ostatních italských šumivých vín? Je se svým svěžím, lehkým a příjemně ovocným charakterem ideální pro každodenní popíjení, velmi dobře se hodí jako aperitiv, ale doplňuje i řadu vynikajících pokrmů zejména italské, ale překvapivě také asijské kuchyně. Vína mají aroma a chuť bílých jarních květin, citrusových plodů, meruněk, zelených jablek a hrušek. Základ tvoří odrůda Glera (dříve nesla tato odrůda název Prosecco) a až 15 % Prosecca pak mohou tvořit příměsi dalších odrůd Verdiso, Bianchetta Trevigiana, Perera, Glera lunga, Chardonnay, Pinot Bianco, Pinot Grigio a Pinot Nero. Prosecco se doporučuje konzumovat jako mladé. Nejlepší Prosecca se dělají v rámci dvou DOCG oblastí: Prosecco Conegliano Valdobbiadene Superiore DOCG (z této oblasti pro vás dovážíme Prosecco my) a Colli Asolani DOCG.

A pokud chcete ochutnat to nejluxusnějšího Prosecco, pak sáhněte po lahvi, která má na etiketě napsáno Cartizze. Kousek od městečka Valdobbiadene najdete 107 hektarů velký přírodní amfiteátr, kterému se říká Cartizze. Oblast kopcovitě zvlněné krajiny, hustě osázené vinicemi produkuje ty nejlepší hrozny odrůdy Glera. Díky unikátním přírodním podmínkám na zdejších vinicích dobře akumulují cukry, velké rozdíly v teplotách jsou pak ideální pro pozvolné dozrávání a tvorbu aromatických látek ve víně. V naší nabídce najdete hned dvě vína z této unikátní oblasti – Nani Rizzi Valdobbiadene DOCG Superiore Di Cartizze Dry a Tanore Valdobbiadene DOCG Spumante Superiore Di Cartizze Dry.


Lambrusco

Lambrusco pochází ze střední Itálie, konkrétně regionu Emilia Romagna. Tato vína jsou unikátní svou temně červenou barvou, červených šumivých vín se na světě totiž příliš nevyrábí. Pověst tohoto vína utrpěla v druhé polovině 20. století, kdy světové trhy zaplavila levná Lambrusca velmi špatné kvality, ale historicky patří Lambrusco mezi tradiční a velmi uznávaná vína Itálie. Originální Lambrusco poznáte podle několika DOC oblastí - Salamino di Santa Croce DOC, Reggiano DOC, Lambrusco di Sorbara DOC, Lambrusco di Modena DOC nebo Lambrusco Grasparossa di Castelvetro DOC. Lambrusco se vyrábí jak suché (secco), tak polosuché/polosladké (amabile) a sladké (dolce). Typicky poznáte Lambrusco podle vyšší kyselinky a dobře se páruje k typicky italským pokrmům – uzeniny, těstoviny, risotto a jeho sladší varianty k dezertům.


Asti


Asti DOCG je bílé šumivé víno z Piemontu, které je vždy vyráběno pouze z odrůdy Moscato Bianco. Toto víno je výrazně aromatické s vyšším zbytkovým cukrem. V chuti jsou krásně cítit tóny akácie, broskve, pomerančové květy a med, květy bergamotu. Víno je lehčí a doporučuje se vypít do dvou let od nalahvování. Doporučuje se jako tečka na závěr k dezertům nebo zmrzlině. Asti se ročně prodá asi 100 milionů lahví, z toho 85% mimo Itálii.


Franciacorta


Pro toto víno je typická výroba tzv. tradiční metodou druhotného kvašení v láhvi a díky tomu i dalším svým vlastnostem se velmi často přirovnává k francouzskému šampaňskému. Původ má toto víno v Lombardii v okolí jezera Iseo. V roce 1967 získala vína Franciacorta oficiální apelační označení DOC a nejprestižnější označení DOCG v roce 1995. Stylem jsou vína více do sucha, než je tomu u Prosecca. V chuti čekejte ovocné tóny, které často doplňuje jemná krémovost, tóny briošky nebo toustu. Vína z této kategorie bývají plnější v ústech. Odrůdy používané pro výrobu tohoto vína jsou Chardonnay, které pokrývá zhruba 80 % výsadby, Pinot noir tvoří kolem 15 % a 5% zbývá na odrůdu Pinot Bianco. Ta se používá výhradně v kombinaci s dalšími odrůdami a netvoří více než 50 % výsledného cuvée. Hodí se jako přípitek pro slavnostnější okamžiky i pro párování k vybraným lahůdkám.

Snad jsme vám v těch všech italských bublinkách udělali trochu jasno ☺ Cin Cin!

etiketa-background-180(1)_edited.jpg

Kam dál?

Co třeba do našeho e-shopu s vínem a proseccem?

tanore_15-a.jpg

Exkluzivní prosecca našich přátel z Valdobbiadene.

jindrovovinarstvi_lahvovani-duben2021_06

Na vinohradě se věnujeme každému hroznu, ve sklepě každé lahvi.

jindrovovinarstvi_lahvovani-duben2021_01

Vyberte si v našem obchodě vína Jindrova vinařství a prosecca z Valdobbiadene.

bottom of page