Burčáková sezóna letos začala brzy a tak si milovníci tohoto nápoje opravdu přišli na své. O popularitě burčáku v „našich krajích“ svědčí nejen jeho stále vzrůstající spotřeba, ale také množství akcí spjatých s jeho konzumací.
Pokud byste náhodou nevěděli co že to ten burčák vlastně je, jedná se o částečně zkvašený mošt z vinné révy. Jde o meziprodukt při výrobě vína, který bývá k dispozici několik dní po začátku kvašení moštu a obsahuje vyvážený a chuťově harmonický poměr alkoholu, cukru a kyselin. Burčák se většinou vyrábí z bílých hroznů, ale se vzrůstající poptávkou bývá už běžně k dostání i vzácnější červený burčák.
Zajímavostí je, že burčák se pije především u nás a v sousedním Slovensku, Rakousku a Německu. V jiných zemích není konzumace burčáku příliš rozšířená a nemá ani vlastní název. Pokud byste si chtěli burčák objednat u našich německy mluvících sousedů, použijte slovíčko Sturm.
O oblíbenosti burčáku na Moravě svědčí i legendární Burčákový pochod. Letos se totiž koná již 42. ročník! Akci založil a dříve pořádal Klub českých turistů vždy druhou sobotu v měsíci říjnu. Trasa tradičně vede po okolí Mutěnic, Hovoran, Dubňan a končí v oblasti Mutěnických Búd.
A u takové legendární akce samozřejmě nemůžeme chybět. Tímto vás tedy také srdečně zveme k zastavení u nás v Jindrově vinařství na košt skvělých vín, která v našem rodinném vinařství vyrábíme s láskou, úctou k tradici a přírodě.
Těšíme se na setkání Pod Dubňasků horů!
Opmerkingen