top of page

10 zajímavostí o moravském (a českém) vínu


Rádi ochutnáte dobré víno a rádi se o něm něco dozvíte? Pak si přečtěte náš článek plný zajímavostí nejen o moravském a českém vínu. Sklenka vínka z Jindrova vinařství se ke čtení více než doporučuje ;)


První vinaři, římští vojáci

Může se to zdát jako překvapivá informace, ale je to tak ☺ Za první pěstitele vína na Moravě jsou považováni římští vojáci. Když ve 2. století našeho letopočtu vysazovali révu v zaalpských provinciích, dostali se až do nejjižnější části Moravy.


Víc odrůd než ve světě

Rozmanitost v moravských a českých vínech je až neuvěřitelná a ve světovém srovnání unikátní. V České republice se pěstuje více než padesát odrůd. Mnoho odrůd je navíc přímo na našem území vyšlechtěno, proto se jim zde skvěle daří a dávají zde ta nejkvalitnější vína. 


A které odrůdy jsou pro moravskou oblast typické?


Pro bílá vína jsou nejtypičtějšími odrůdami Veltlínské zelené, Müller Thurgau a Ryzlinky rýnský i vlašský. Z červených vín potom Svatovavřinecké, které má zejména ve Znojemské podoblasti letitou tradici pěstování. Ve Velkopavlovické oblasti jsou to zase André či Modrý Portugal.

Na Moravě, ale také vzniklo křížením mnoho nových odrůd. Například Muškát moravský, který se pěstuje především na Slovácku. Nebo Aurelius, vzniklý křížením Neuburského a Ryzlinku rýnského, pojmenovaný na počest Marka Aurelia Proba, jehož vojáci vysadili první vinohrady.


Kde se vínu daří…

Vinařskou oblast Morava tvoří čtyři vinařské podoblasti: ZnojemskáMikulovskáVelkopavlovická a Slovácká vinařská podoblast. Vinařskou oblast Čechy zastupuje podoblast Mělnická a Litoměřická.


A proč se vinné révě na Moravě tolik daří?

Je to samozřejmě díky geografickým a klimatickým podmínkám. Oproti západní nebo jižní Evropě máme na Moravě kratší, intenzivnější léta s většími teplotními rozdíly mezi dnem a nocí. Díky tomu je dozrávání hroznů pomalejší a tím i bohatší na rozmanitost buketu jakostních vín vysokých přívlastků.


Není třída jako třída



Jakostní třídy vína v ČR jsou určeny podle cukernatosti. Vinařský zákon rozděluje vína do jakostních tříd takto: víno, zemské víno, jakostní víno, kabinetní víno, pozdní sběr, výběr z hroznů, výběr z bobulí, výběr z cibéb, ledové víno, slámové víno.






A není červené jako červené

Protože například takový Tramín červený je ve skutečnosti bílý ☺


Strach z vína skutečně existuje

Je to opravdu velmi těžko uvěřitelné, ale na světě existují lidé, kteří mají z vína panickou hrůzu. Tento strach se nazývá oenofobie.


Ale ten kdo se nebojí, pije na (pro) zdraví!

O zdraví prospěšných účincích pravidelného pití vína, v rozumném množství, nikdo nepochybuje. Pití vína prospívá například trávení, krevnímu oběhu i srdci.


Více než 550 vinných sklepů v jedné lokalitě

To jsou Mutěnské Búdy, najdete je na okraji Mutěnic pod Mutěnskými vinohrady. Sklepy různého stáří i provedení obhospodařuje téměř 600 vinařských rodin. 


A od Mutěnských Búd je to k nám do Jindrova vinařství už jen pár kroků.

Těšíme se na vaši návštěvu!

etiketa-background-180(1)_edited.jpg

Kam dál?

Co třeba do našeho e-shopu s vínem a proseccem?

tanore_15-a.jpg

Exkluzivní prosecca našich přátel z Valdobbiadene.

jindrovovinarstvi_lahvovani-duben2021_06

Na vinohradě se věnujeme každému hroznu, ve sklepě každé lahvi.

jindrovovinarstvi_lahvovani-duben2021_01

Vyberte si v našem obchodě vína Jindrova vinařství a prosecca z Valdobbiadene.

bottom of page