Některá místa jsou pro pěstování vinné révy a výrobu vína vhodnější než jiná. Pro výrobu Prosecca je tím jediným a pravým místem oblast Conegliano Valdobbiadene. Toto překrásné místo najdete v kopcovité krajině asi 50 km od Benátek a 100 km od Dolomit. Vinařství zde má mnohaset letou historii, ale první písemný dokument, který propojuje Prosecco s touto oblastí pochází až z roku 1772. Od roku 1969 byla, díky zavedení D.O.C., produkce Prosecca omezena na pouhých 15 obcí ležících v této oblasti. Dvě z nich dávají jméno celé oblasti: Conegliano a Valdobbiadene, jedna je kulturním hlavním městem a druhá je srdcem jeho produkce. Co jsou, ale ty důvody, které dělají tuto oblast tak speciální? ☺
Unikátní mikroklima - slunce, vítr a déšť
Poloha mezi mořem a Předalpím zajišťuje mírné podnebí s průměrnou teplotou 12,3 ° C v průběhu celého roku a stálý vánek, který umožňuje rychlé oschnutí hroznů, pokud zmoknou, chrání je to před plesnivěním a hnilobou. Pro oblast jsou totiž během letních měsíců charakteristické časté silné přeháňky, průměrně napadne za léto až 1250mm srážek. Kopce, na kterých vinohrady leží, jsou orientovány na jih a vinice tak těží z ideální polohy vůči sluníčku. Nadmořská výška mezi 100 a 500 m zase přináší dobré rozdíly mezi denními a nočními teplotami, takže se aroma v hroznech krásně rozvíjí. Za více než tři sta let tak Glera nalezla v těchto kopcích ideální prostředí.
Úrodná půda
Oblast Conegliano Valdobbiadene se nachází v místech, kde dříve bývalo moře. Má tak velmi dávný původ a její složení je tvořeno i mořskými sedimenty. Část kopců byla přetvořena ledovci Dolomit, které s sebou přinesly různé sedimenty. Výsledná půda je tak tvořena směsí hornin a písku, obsahuje velké množství jílu a je bohatá na železo. V oblasti, kterou neovlivnil posun ledovců, zůstala půda mořského původu, složená ze slínů a pískovců, méně hluboká a poréznější. Toto vedlo ke koexistenci mnoha typů různých půd, ale také k různému tvarovaní kopců: někdy jemnější, jako v oblasti Conegliano, jindy strmější a zcela na jih orientované ve Valdobbiadene. Jedinečnou kombinací svahů, orietace vůči slunci a půd můžete objevit ve vínech Rive a Cartizze.
Vřelá srdce a šikovné ruce
V Conegliano Valdobbiadene se vinaři a jejich vinohrady navzájem ovlivňují a jsou opravdu propojeni, jako málo kde ve světě. Tvrdá ruční práce na strmých svazích vyžaduje velkou zručnost, oddanost a lásku k vínu. Práce na vinici v této oblasti zabere nejméně 600 hodin ročně, což je čtyřikrát déle, než je tomu u moderních mechanizovaných metod. Většina vinařů z této oblasti jsou tak malé rodinné podniky a je jich více než 3000! ☺ Na tom všem je ale nejkrásnější, že vinohrad svého vinaře vždy odmění za jeho tvrdou práci a péči vynikajícím vínem, které nemá nikde jinde obdoby ;)
Objednejte si to nejlepší Prosecco a ochutnejte výsledek vší té tvrdé práce a lásky z těch nejlepších přírodních podmínek, které může víno mít ;)
Comments